Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Bilim ve Teknoloji
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Göktaşından numune getirilecek
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Göktaşından numune getirilecek

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
S3Z3R Açılır Kutu Gör
Moderator
Moderator
Simge

Kayıt Tarihi: 31-03-2007
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 820
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı S3Z3R Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Göktaşından numune getirilecek
    Gönderim Zamanı: 21-09-2008 Saat 08:27
Göktaşından numune getirilecek




Avrupalı bilim adamları ve mühendisler, bir gök taşından (asteroid) Dünya'ya parça ve numune getirecek bir uzay aracı projesi üzerinde çalışıyor.

Marco Polo adı verilen proje çerçevesinde imal edilecek ve Güneş Sistemi'nin gelişimi hakkında önemli bilgi sağlayacak şekilde tasarlanacak uzay aracının 2017'den sonra fırlatılması öngörülüyor.

Britanya'nın Astrium ve Almanya'nın OHB uydu firmalarının ortaklaşa çalıştığı projede, Dünya'ya yakın ve 1 km'den daha geniş olmayacak küçük bir gök taşına gönderilecek aracın, bu gök cisminde sondaj ve tahlil yapması planlanıyor.

Söz konusu iki firmanın fizibilite çalışmalarının ardından nihai kararı Avrupa Uzay Ajansı (ESA) verecek.

Bilim adamları, gök taşlarının, Güneş Sistemi'nin 4,6 milyar yıl önce oluşurken geride parçacıklar olmalarından ötürü, bu süreç ve Dünya gibi gezegenlerin oluşulu hakkında önemli bilgiler sakladıklarını düşünüyor.

Kuyruklu yıldıza inmek üzere 4 yıl önce uzaya gönderilen Avrupa'nın uzay çalışmalarının amiral gemisi Rosetta uzay aracı da bu ay başında, Mars ile Jüpiter'in yörüngelerinin arasında bulunan "2867 Steins" gök taşına iyice yaklaşmış ve bu gök cismini ayrıntılı biçimde inceleme fırsatı elde etmişti.

Haziran 2010'da da Lutetia adlı bir başka asteroidin yanından geçecek Rosetta uzay aracı, 2014'te Dünya'ya 675 milyon km uzaktaki 67/P Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına toplam 6,5 milyar km yol katettikten sonra yaklaşacak.

Bu gök cismiyle yan yana hareket edecek ve ayrıntılı görüntülerini Dünya'ya geçecek Rosetta, daha sonra kuyruklu yıldızın yüzeyine kimyasal analiz yapması için buzdolabı büyüklüğünde bir robot indirmeye çalışacak.

Oluşumlarından bu yana çok az kimyasal değişikliğe uğrayan kuyruklu yıldızların keşfi, güneş sistemi ve evrenin gerçeklerinin anlaşılması açısından önemli bulunuyor.

Uzay aracının asıl hedefi olan Wirtanen kuyruklu yıldızı çoktan güneş sisteminin dışına çıkmış bulunuyor.

Yaklaşık bir milyar avroya mal olan Rosetta uzay mekiği şimdilik Avrupa'nin uzay çalışmalarının amiral gemisi niteliği taşıyor.

Rosetta, daha önce seyri için gerekli hızlanmayı kazanmak amacıyla iki kez Dünya'nın ve bir kez de Mars'ın yanından geçmiş, bu gök cisimlerini tramplen gibi kullanmıştı. AB yapımı uzay aracının Kasım 2009'da üçüncü kez Dünya yakınından geçmesi planlıyor.


Kaynak


Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.160 Saniyede Yüklendi.