Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Bilim ve Teknoloji
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Malezyadan uzayda ibadet rehberi
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Malezyadan uzayda ibadet rehberi

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
yks Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 05-10-2007
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 66
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı yks Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Malezyadan uzayda ibadet rehberi
    Gönderim Zamanı: 09-10-2007 Saat 08:14
 

10 Ekim’de Rus uzay mekiğiyle ilk astronotunu uzaya göndermeye hazırlanan Malezya, 18 sayfalık ibadet rehberi hazırladı. Amaç, uzayda nasıl abdest alınacağı, kıblenin nasıl bulunacağı, namaz vakitleri gibi konularda Müslüman astronotlara yardımcı olmak.

KUALA LUMPUR - 1985 yılında Suudi Arabistanlı araştırmacı Prens Sultan, uzaya giden ilk Müslüman olmuştu. Geçen yıl ise İran asıllı Müslüman kadın Anuşeh Ensari, 20 milyon dolar ödeyerek uzaya turist olarak gitti.

10 Ekim’de Kazakistan’dan fırlatılacak Rus uzay mekiğindeki ekipte de Malezyalı bir Müslüman bulunacak.

Şeyh Muzhaphar Sukhor’un Ramazan ayının son günlerini Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirecek olması, uzayda ibadet tartışmalarını gündeme getirdi.

Bunun üzerine Malezya Din İşleri Bakanlığı, Müslüman astronotların uzay ortamında nasıl ibadet edeceklerini açıklayan 18 sayfalık bir rehber hazırladı.

‘Uluslararası Uzay İstasyonu’nda İslami ibadetleri uygulama kılavuzu’ adlı kitap, uzayda abdest almak, kıbleyi bulmak, namaz vakitleri ve oruç süresi gibi konularda Müslüman astronotlara yardımcı olmayı amaçlıyor.

Gelecekte uzaya gidecek diğer Müslüman astronotlar için rehber çeşitli dillere çevrilecek.

Malezyalı astronot, bir yandan uzay çalışmalarını yaparken, diğer yandan da dini görevlerini yerine getirmeye çalışacağını söylüyor. Şeyh Sukhor, yine de seferi sayılacağı için orucunu kaza edebileceğini belirtiyor.

22 yıl önce uzaya giden Sultan Prens de, uzayda oruç tuttuğunu ve dua ettiğini; ancak namaz kılarken hem kıbleyi bulmakta hem de yerçekimsiz ortamda secde etmekte güçlük çektiğini açıklamıştı.

 

Düzenleyen sky- - 09-10-2007 Saat 08:15
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.174 Saniyede Yüklendi.