Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Spor > Futbol Genel
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Bütçe farkları şaşırttı
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Bütçe farkları şaşırttı

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Hawk Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 07-03-2006
Konum: Turkiye
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 1700
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Hawk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Bütçe farkları şaşırttı
    Gönderim Zamanı: 19-11-2006 Saat 05:53
 Çok uzakta değil, İngiltere’de yaşanıyor bu olaylar... Premier Lig’e ayak basan takımlar 50 milyon Pound’u ceplerine koyuyor. Durum içler acısı... Premier Lig’e yükselen Reading’in kazancı, Türkiye Şampiyonu Galatasaray’ın bütçesini ikiye katlıyor. 
 
Futbolun beşiği İngiltere’den gelen haber, Türk futbolu gerçeğini gözler önüne serdi... Her sezon başında UEFA Kupası, Şampiyonlar Ligi’nde final hedefleyen, Avrupa Kupaları’nda fırtınalar estirme hayali bahar ayını görmeden son bulan Türk takımlarının ekonomik zayıflığı İngiltere Futbol Federasyonu’nun açıklamasıyla ortaya çıktı.

Şartlar eşit olmalı
Premier Lig’de tüm takımların güçlü olmasını isteyen ve Avrupa Kupaları’nda başarı hedefleyen İngiltere Futbol Federasyonu asansör takım oluşmaması için ilginç bir uygulama başlattı. NBA’deki ‘Salary cap’ uygulamasına benzer bir şekilde ‘Paraşüt ödeme’ organizasyonu kurdu. İngiltere Premier Ligi’ne yükselecek olan takımların Manchester United, Chelsea, Arsenal gibi devlere karşı ayakta durabilmesi için planlanan ‘Paraşüt ödeme’ uygulaması şartları eşit kılıyor. Sadece yayın gelirlerinden 30 milyon Pound’u kasasına koyan Premier Lig’in yeni ziyaretçileri, İngiltere Futbol Federasyonu’ndan 20 milyon Pound yardım alıyor.

2.7 milyar Pound!
Bu durumda İngiltere Futbol Federasyonu’nun yapmış olduğu kârlı sponsorluk anlaşmaları da büyük rol oynuyor. Sadece İngiltere Premier Ligi yayın gelirlerinden 2.7 milyar Pound kazanan İngilizler, İngiltere Şampiyonası, 1. Lig ve 2.Lig’in isim haklarını Coca Cola’ya çok cazip bir ücret karşılığında sattı. Ayrıca Premier Lig’deki tüm takımların borsaya açılmış olması ve en az 15 bin kombine bilet sahibi taraftarının bulunması, ‘İngilizler’i Avrupa Kupaları’na bir adım önde’ başlatıyor...

Galatasaray mı Reading mi?
Dönelim Türkiye’ye... Süper Lig’de çok farklı bir anlayış var. İngiltere’deki ‘Zirveye yeni ortaklar yaratılsın’ düşüncesinin tersine adil olmayan bir gelir dağıtım sistemi var ülkemizde. Kayserispor, Vestel Manisaspor’un şampiyon olmaları durumunda bile 3 büyüklerden daha az kazanacaklar... Ancak içler acısı olan, bizim ‘Çok kazanıyorlar’ diye şikayet ettiğimiz son şampiyon Galatasaray’ın bile Premier Lig’in yeni üyesi Reading’den daha az bir meblayı kasasına koymuş olması... Avrupa Fatihimiz’in bu sezonki bütçesinin yaklaşık 25 milyon Pound... Yani Reading’in şampiyonluğu Galatasaray’ın bütçesini ikiye katlıyor!

Farklı yaşıyor, farklı düşünüyoruz
Tabii ki İngiltere Premier Ligi ile Süper Lig’i aynı kefeye koyamayız. Onların büyük sponsorları, farklı bir futbol anlayışları var. Liglerinde yokları oynayan Middlesbrough’ları UEFA Kupası’nda finale kadar gidebiliyor. Türkiye’de işler çok farklı yürüyor. Rezerv lig yok, altyapı düşüncesine sahip değiliz, günlük başarılarla yaşıyoruz. Bütün bunlar insanın önüne gelince düşünmeden olmuyor: Ne olacak şu Türk futbolunun hali...

Süper Lig takımlarımızın bütçeleri ne kadar?
Fenerbahçe: 85 milyon Pound
Beşiktaş: 35 milyon Pound
Galatasaray: 25 milyon Pound
Trabzonpor: 21 milyon Pound
Bursaspor: 11.5 milyon Pound
V.Manisaspor: 11 milyon Pound
G.Birliği: 11 milyon Pound
Antalyaspor: 8 milyon Pound
Kayserispor: 7.5 milyon Pound
Ç.Rizespor: 7.5 milyon Pound
Erciyesspor: 6.5 milyon Pound
Sakaryaspor: 6 milyon Pound
G.Antepspor: 5.5 milyon Pound
Ankaraspor: 5 milyon Pound
Sivasspor: 4.5 milyon Pound
Denizlispor: 4 milyon Pound
Ankaragücü: 4 milyon Pound
Konyaspor: 4 milyon Pound

Wigan, Cim Bom’u katladı
İngiltere Premier Ligi’nde tribünler hiç boş kalmıyor... Taraftarının yalnız bıraktığı Wigan, 14 bin kişiyle en boş tribünlere oynayan takım! Sadece İngiltere’nin değil tüm dünyanın takip ettiği Manchester United ise Old Trafford’da kapalı gişe oynuyor. Kırmızı Şeytanlar’ın en yalnız kaldığı karşılaşmayı 56 bin kişi izledi. Bilindiği gibi son şampiyon Galatasaray sadece 7 bin kombine bilet satmıştı.

Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.145 Saniyede Yüklendi.