Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar > Yazılı ve Görsel Program Anlatımları
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - ZoneAlarm Nedir? Ne İşe Yarar? Ayarları?
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

ZoneAlarm Nedir? Ne İşe Yarar? Ayarları?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Hawk Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 07-03-2006
Konum: Turkiye
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 1700
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Hawk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: ZoneAlarm Nedir? Ne İşe Yarar? Ayarları?
    Gönderim Zamanı: 29-10-2006 Saat 23:02
 ZoneAlarm Pro ile bilgisayarınıza girmeye çalışanları engelleyebilirsiniz. Program siz internette iken toolbarınıza yapışır. Biri bilgisayarınıza girmeye çalışırsa hemen size açtığı bir pop-up penceresi ile haber verir. Ayrıca giren kişinin ip numarasını alır ve kaydeder. Tek tıklamayla internette geçirdiğiniz zamanın raporunu alabilirsiniz.

ZoneAlarm’ın fonksiyonlarında, internet ve örneğin şirketinizdeki veya evdeki yerel ağlar gibi lokal alanlar arasında farklar görülüyor. Genel olarak internet ortamında daha yüksek güvenlik sağlanması gerekir. Yerel ağda orta seviyeli güvenlik önlemleri de yeterli olacaktır. Ancak ZoneAlarm hangi alanın nereye ait olduğunu ayırt etmekte güçlük çekiyor. Bu konuda Security menüsündeki Advanced düğmesinden yardım alabilirsiniz. Buradan tüm önemli ağ bağlantılarının listesini elde ediyorsunuz ve yerel ağa ait olanları işaretleyebiliyorsunuz. Örneğin NDIS (yerel ağ kartları için varsayılan) veya ağ kartınızın adını taşıyan kaydı etkinleştirin. Asla PPP-Adapter veya “WAN PPP/SLIP (DSL için ideal) gibi kayıtları aktive etmeyin. Farklı bilgisayarları veya güvenilir alanları “Add”le diğerlerinin arasına dahil edin.

Splashscreen'in kapatılması : Rahatsız edilmeden Web'de gezinti

ZoneAlarm’ın sıklıkla karşınıza çıkaracağı uyarıların sizi rahatsız etmeye başlaması halinde Alerts menüsünden “Show the Alert Pop-up
Windows” seçeneğini kapatın. Ayrıca Pro-sürümünü satın almanızı talep eden sinir bozucu pencerelerden de (splashscreen) kurtulabilirsiniz. Başlat/Programlar/Başlangıç menüsündeki ZoneAlarm simgesine sağ tuşla tıklayarak kısayol özelliklerini “...\ZoneAlarm\zonealarm.exe” –nopopup –no-splash” şeklinde değiştirmeniz halinde uyarı penceresi ortadan kaybolacaktır.

Firewall kurulumu:

Hangi programın web’e erişebileceğini belirleyin Internet programlarının, özellikle de eposta alabilmeniz, FTP sunucularına bağlanabilmeniz ve bütün fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için tam izinle çalışmaları gerekir. ZoneAlarm her programda hiç çekinmeden, Popup aracılığıyla yönelteceği soruyla bu uygulamanın internete erişip erişemeyeceğini soracaktır. Her defasında hangi programın internete erişmeye çalıştığını ve bunun gerçekten gerekli olup olmadığını gözden geçirin. Ne kadar fazla programı bu düzeyde kullanırsanız, daha sonraları o kadar az şekilde ZoneAlarm tarafından rahatsız edilirsiniz. Her zaman aynı uyarılarla karşılaşıyorsanız, bu uyarıların gerçekten anlamlı olma ihtimali kuvvetlenecektir. More Info seçeneğine tıklarken dikkat edin. Zone Alarm bazı sistemlerde bu özelliğe erişim sırasında kilitlenebiliyor ve bilgisayarınızı yeniden başlatmak zorunda kalıyorsunuz.

ZoneAlarm’ın Popup sorularını doğru yanıtlamış olsanız dahi pek çok açık konfigürasyon seçeneğini elle değiştirmeniz gerekebilir. Ayrıca bazı programlar internet erişimlerinin engellenmesi halinde çalışmayı reddedip erişim haklarının açılmasını isteyebiliyor. Bunun için Programs’a tıklayarak uygulamaların listesini elden geçirebilirsiniz. Allow connect kısmından yerel ağ veya internet erişimi için hangi programın online bağlantıya ihtiyaç duyduğunu belirtin. E-posta programınıza ve FTP istemcilerinize erişim hakkı tanıyın. Windows Media Player veya Real Player gibi araçlarda da bu tip sorularla sıkça karşılaşabilirsiniz, çünkü bu çoklu ortam yazılımları oynatma codec’lerini sonradan yüklemek istiyor olabilir.

Sunucu hizmetlerinin bloke edilmesi ve tekrar açılması : Sunucu nedir?

Aynı listeden hangi programların sunucu olarak kullanılabileceğini de belirleyebilirsiniz. Ancak ZoneAlarm’da sunucu (server) özel bir kavram. Bahsedilen internet iletişimi sırasında aktif şekilde veri bekleyen ve onları alan tüm programlar sunucu olarak tanımlanıyor. Güvendiğiniz FTP programına sunucu haklarını tanıyabilirsiniz. RealPlayer veya Outlook gibi uygulamalar işlevlerini tam yerine getirebilmek için aynı sunucu haklarına ihtiyaç duyacaklardır. Aynı şekilde tüm bu izinler dosya paylaşım sistemleri, messenger yazılımları ve IRC gibi chat istemcileri için de geçerlidir. Ancak bu sunucu hakları firewall’unuzda güvenlik gediklerine neden olur. İlgili portlar açık ve tarayıcılar için uygulama çalıştığı sürece görünür olacaktır. Bu nedenle bu haklarla ilgili dikkatli olmalı ve işinizi tamamladıktan sonra onları sonlandırmakta özen göstermelisiniz. Kritik durumlarda Security menüsündeki “Block Internet Server” seçeneği, sunucu hakları tanıdığınız bu tip programların erişimini de geçici olarak engeller.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Resimli Anlatım


Windows XP ile her bir ağ bağlantısında (dial-up, adsl veya yerel ağ) tanımlayabileceğiniz hazır Firewall özelliği gelmektedir. Ancak çok basit yapıdaki bu firewall sizin ihtiyaçlarınızı karşılamıyorsa, farklı bir çözümü deneyebilirsiniz. Kişisel kullanım için veya küçük ölçekli ağlarda kullanabileceğiniz ZoneAlarm programını inceleyelim.


Programı yukarıda vermiş olduğum download yazan link'ten indirin. Ancak kurmadan önce windows'un firewall'ını kapatmanız gerekiyor.


Her bir ağ bağlantınızın özelliklerinde Advanced tabında Protect my computer... yazısının yanındaki kutuyu boşaltmanız gerekiyor.


Yes

Şimdi ZoneAlarm'ı kurabilirsiniz.

ZoneAlarm'ın kullanımı :


Program görev çubuğuna yerleşecektir.

Şimdi bu ikona çift tıklayarak ZoneAlarm ayarlarına bir göz atalım.

tab : Alerts


Show Alert popup Window internet üzerinden birisi sizin bilgisayarınızda gizli bağlantı kurabileceği açık bir port var mı diye kontrol ettiğinde, yani size port taraması yaptığında bir uyarı penceresi ile sizi uyarır. İlk defa firewall kullanıyorsanız ilk başta bunu açık bırakın ve bu taramanın ne kadar sık gerçekleştiğini görün!! Ancak bir süre sonra can sıkıcı hale gelince iptal edersiniz.


tab : Security

Yerel ağınız (local) ve internet bağlantınız için değişik güvenlik seviyeleri tanımlanmış durumda.

Yerel ağınız varsa Advanced düğmesi ile ayar yapmanız şart, yoksa firewall yerel ağınızın düzgün çalışmasına mani olabilir.


Advanced

Bu ekranda yerel ağa bağlantınızı sağlayan ağ kartını seçmeniz gerekiyor, aksi halde ZoneAlarm yerel ağ üzerinden gelen bağlantılarıda engelleyecek ve ağda kimse sizi göremeyecektir.


İnternete bağlanalım.

Bağlantıdan kısa bir süre sonra ilk uyarı geliyor. XP'nin bir servisi internete bağlanmak istiyormuş?? Ne olduğu belli değil. Bu ekranda Yes ile onaylayabilir, No ile engelleyebilirsiniz. Remember... kutusunu işaratlarseniz de, bu programla ilgili seçimizi hatırlayacak ve sizi bununla ilgili bir daha uyarmayacaktır.

Ancak burada can sıkıcı bir durum var, işletim sisteminin bir çok modülü sizin isteminiz dışında internete bağlanıyor, bunları engellemek belki ileride bazı servislerin çalışmamasına yol açacak, belki de hiçbirşey olmayacak. Karar sizin. Benim tavsiyem, bağlanmak isteyen programın windows'un bir parçası olduğundan eminseniz, onaylayın. Bir süre sonra zaten bu tip tüm modüller onaylanmış olacağından sizi rahatsız etmezler.


Evet, tabii ki, Internet Explorer'ı çalıştırdığımda internete bağlanmaya çalışması normal!!


Şimdi de internet üzerinden bilgisayara bağlanmaya çalışan birisinin engellendiğini söylüyor.

Buradan More Info'ya basarsanız, sizi ZoneAlarm'ın sitesine götürecek ve size bağlanmaya çalışan kişinin IP adresinden konumunu(en azından hangi ülkenden olduğunu) öğrenebilirsiniz.

Diğer bir yolda bu IP adresine tracert yapmak...


tab : Programs

Engellediğimiz, izin verdiğimiz, sonuçta ZoneAlarm'ın listesine girmiş programlar ve erişim seviyeleri.

Ve Ayarlar ve Kullanımı Bitirmiş Olduk Arkadaşlar.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.164 Saniyede Yüklendi.