Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Yaşama Dair > Sağlık
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - İftar sonrası sporda kalp krizi riski!
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

İftar sonrası sporda kalp krizi riski!

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Hawk Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 07-03-2006
Konum: Turkiye
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 1700
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Hawk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: İftar sonrası sporda kalp krizi riski!
    Gönderim Zamanı: 13-10-2006 Saat 18:38
İftar sonrası sporda kalp krizi riski!
Uzmanlar; iftarda ağır besinler tüketenlerin ve hemen sonrasında zorlayıcı bir şekilde spor yapanların kalp krizi riskinin arttığına dikkat çekiyor. Öğünlerde hafif beslenmek, sporu ise vücudu zorlamadan sabah saatlerinde yapmak gerekiyor. Florence Nightingale Hastanesi Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Saide Aytekin, Ramazan'da kalp hastalarının ve kalp sağlığını korumak isteyenlerin nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatıyor...

* Kalp hastaları oruç tutabilirler mi?
Çeşitli kalp hastalıkları var. Bunların hafif olan türleri tutabilir. Ancak her hastaya orucu önermiyoruz. Özellikle; kalp yetmezliği olanların, şeker hastalarının, ilaçla kontrol altına alınması zor yüksek tansiyonu olanların ve ileri yaştaki hastaların oruç tutmasını önermiyoruz. Son üç ay içinde kalp ameliyatı geçirmiş hastaların oruç tutmaları da henüz bünyeleri zayıf olduğundan doğru değil. Genel durumunda bir sorun olmayan, ilaç tedavisi sabah ve akşam saatlerine göre ayarlanabilen kişiler ise, doktorlarına danışarak oruç tutabilirler. Oruç tutanların çok hafif yemekler seçmeleri gerekir.

* Kalp sağlığı için Ramazan'da nasıl beslenilmeli?
Oruç tutan kalp hastaları, genel diyetlerini bozmamalılar. Zeytinyağı kullanarak pişirilen yemekleri tercih etmeleri önemlidir. Sebze yönünden zengin beslenmeli, beyaz eti tercih etmeliler. Sahurda yemek yedikten sonra yatılması, iftarda aşırı yenmesi, kalbe ani yüklenerek olumsuz etki yapabilir. Bu durum; kalp yetersizliğine, göğüs ağrılarına, tansiyonun ani yükselmesine sebep olabilir.

* Kalp krizi açısından Ramazan riskli bir dönem mi?
Ramazan'da yapılacak bir dizi hata, ani kalp krizi ile sonuçlanabilir. Uzun bir açlık döneminden sonra aşırı yemek yalnızca mideyi değil, kalbi de yorar. Bu dönemde ani gelişen inmeler, sıkça görülen damarsal problemlerdir. İftarda aşırı ve hızlı yemek, tansiyondaki ani çıkışlara, buna bağlı kalp yetmezliklerine, göğüs ağrılarına neden olabilir.

* Kalp hastaları egzersizlerini iftardan sonra mı yapmalı?
Egzersiz miktarını oruç tutanlar için bu dönemde azaltarak, daha çok sabah saatlerini öneriyoruz. İftardan sonra dolu mideyle yapılan egzersizler, kalp sağlığı açısından zararlı olabilir. İftara doğru saatlerde kan şekeri ve tansiyon düşebilir. Bu saatlerde aşırı egzersiz yapılması hem kalp hem de vücut sağlığı açısından uygun değildir.

* Bilinen kalp hastalığı olmayan kişiler Ramazan döneminde neye dikkat etmeliler?
Oruç tutanlar; göğüste sıkışma, çarpıntı, yol yürürken zorlanma gibi en ufak bir şikâyetleri varsa, hemen kalplerini ve tansiyonlarını kontrol ettirmeli. Yanlış beslenme ve yanlış yaşam modeli uygulanırsa, Ramazan döneminde kalp sorunları artabilir.

alıntıdır
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.158 Saniyede Yüklendi.