Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Güncel
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - ’’Türkiye tam bir kaçak cenneti’’
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

’’Türkiye tam bir kaçak cenneti’’

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Hawk Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 07-03-2006
Konum: Turkiye
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 1700
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Hawk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: ’’Türkiye tam bir kaçak cenneti’’
    Gönderim Zamanı: 08-10-2006 Saat 21:23
 
''Türkiye tam bir kaçak cenneti''  
Ankara Ticaret Odasının (ATO) hazırladığı ''Kaçak Ekonomisi'' başlıklı rapora göre, Türkiye ekonomisi, ülkeye hangi yollardan girdiği belli olmayan kaçak ürünler yüzünden yılda 20 milyar dolar kaybediyor.

Rapora göre, Türkiye'ye sigaradan içkiye, çaydan şekere, akaryakıttan büyükbaş ve küçükbaş hayvana kadar pek çok mal girerken, Türkiye, tam bir ''kaçak cenneti'' olarak tanımlandı.

Türkiye'ye kaçak yoldan giren ürünler ve ekonomiye etkilerinin masaya yatırıldığı rapora göre, kaçakçıların en çok yüzünü güldüren, ancak ekonomiye de en büyük zararı veren ürün akaryakıt.

Türkiye'ye yılda 2.5 milyon ton kaçak akaryakıt giriyor. Bu miktar, ülke içinde tüketilen toplam akaryakıtın yaklaşık yüzde 20'sini oluşturuyor.

TBMM Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonunun çalışması, sadece son 2 yılda Türkiye'de 7 milyon 814 bin ton akaryakıt kaçakçılığı yapıldığını, devletin ise bu kaçakçılıktan 10.7 milyar YTL'lik vergi kaybına uğradığını ortaya koyuyor.

Gümrük kayıtlarına göre son 10 yılda 40 milyon 435 bin 552 adet cep telefonu ithal edildiği belirtilen raporda, şunlar kaydedildi:

''Bu ithalat için de 5 milyar 551 milyon dolar harcandı. Ancak Telekomünikasyon Kurumunun verilerine göre son 10 yılda Türkiye'ye 70 milyon cep telefonu girdi. Bu miktarın parasal değeri ise 15 milyar dolar. Bir başka ifadeyle, kaçak yollarla Türkiye'ye sokulan cep telefonu sayısının 29,6 milyon olduğu ortaya çıkıyor.

Türk Telekomünikasyon Kurumuna göre ise kaçak cep telefonu sayısı 12 bin, bu telefonların Türk ekonomisine verdiği zarar 3 milyar dolar, kaçak cepten alo yüzünden devletin uğradığı gelir kaybı ise 1 milyar dolar. Cepte kaçağın ülkeye zararı ise toplam 4 milyar dolar.''

Rapora göre, Türkiye'ye her yıl 25 bin ton kaçak sigara giriyor. Sigara kaçakçılığı nedeniyle devlet, her yıl 2,5 milyar dolar vergi kaybına uğruyor.Türkiye'ye yılda 1 milyon ton kaçak şeker giriyor. Kaçak şekerin ekonomiye maliyeti yaklaşık 1.5 milyar dolar.

Üreticiye zararı en fazla olan kaçak ürünlerden biri de çay.. Son bir yıllık dönemde Türkiye'ye giren kaçak çay miktarının 40 bin ton olduğu, devletin vergi kaybının 120 milyon dolar, üreticinin zararının ise 110 milyon YTL (73 milyon dolar) olduğu ifade ediliyor.

Türkiye'ye kaçak olarak giren bir başka ürün de içki. Ülkeye kaçak yollardan giren içkinin yıllık 85-100 bin şişe civarında olduğu iddia ediliyor.Rapora göre, Türkiye'ye her yıl yaklaşık 1 milyon hayvan kaçak yollarla giriyor.

Kaçak hayvan ticaretinden Türkiye'nin zararı 1 milyar YTL'yi (666 milyon dolar) buluyor. İstanbul'daki etlerin yüzde 60'ı, tüm Türkiye genelinde satılan etlerin de yarıdan fazlası kaçak. Türkiye'ye giren kaçak etin değeri 6-7 milyar dolar civarında..

Rapora göre, 1995-2005 yılları arasında Türkiye'ye yasa dışı yollardan giriş yaptığı belirlenen yaklaşık 580 bin kişi yakalandı. Türkiye üzerinden yapılan kaçak göçmen ticaretinde milyon dolarlardan bahsediliyor.

ATO Başkanı Sinan Aygün, raporla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'ye kaçak giren ürünlerin miktarı dikkate alındığında, bu ürünleri taşımak için her yıl 204 bin ''görünmez'' kamyonun yurda kaçak mal soktuğunu savundu.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.158 Saniyede Yüklendi.