Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Güncel
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - "ATM'lerde ciddi güvenlik sorunları var"
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

"ATM'lerde ciddi güvenlik sorunları var"

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Hawk Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 07-03-2006
Konum: Turkiye
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 1700
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Hawk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: "ATM'lerde ciddi güvenlik sorunları var"
    Gönderim Zamanı: 13-11-2006 Saat 19:07
 
 
BURSA (İHA) - Bankaların ATM cihazlarındaki ciddi güvenlik zafiyetleri soyguncuların işine yarıyor. Türkiye genelinde milyon YTL'leri bulan miktardaki soygun olaylarına karışan hırsızlık şebekeleri çökertilirken, yapılan uyarılara rağmen bankaların çok ciddi yatırım gerektirmeyen "güvenlik kamerası, alarm ve fiziki iyileştirme" konusunda adım atmaması polisin işini zorlaştırıyor. Bursa Polisi'nin 23 ayrı bankanın 281 ATM cihazında yaptığı araştırmada, hiçbir bankanın milyon YTL'lik işlem yapılan küçük banka şubeleri için tedbir almadığı ortaya çıktı.

Bursa Emniyet Müdürlüğü, kent merkezi ve ilçelerinde ATM cihazlarının oksijen kaynağıyla soyulması üzerine bir yıl önce 23 bankanın bölge müdürü ve güvenlik amirlerini çağırıp bir toplantı yaptı. Ancak hiçbir tedbir alınmayınca, geçen 12 aylık sürede milyon YTL'yi bulan çok sayıda hırsızlık olayı gerçekleşti. ATM cihazlarının kapılarını açıp kasalarını oksijen kaynağıyla kesen hırsızlık şebekeleri, bankaların sigortalı olan milyon YTL'lik kasasını boşalttı. Yapılan operasyonlarla 8 kişi gözaltına alındı. Zanlıların İstanbul'da 27, Eskişehir'de 2, Erzincan, Afyon, Samsun, Zonguldak, Aydın ve İzmir'den 1 ve Bursa'dan da 8 ayrı ATM'nin soyulması olayına karıştıkları belirlendi.

Şebekeyi çökerten Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği, Bankalar Birliği ve Bursa'daki bankaların bölge müdürlüklerine gönderdiği yazıda alınması gereken tedbirleri bir kez daha açıkladı.

Bursa Polisi'nin bir ATM cihazı için sadece 3-5 bin YTL'yi bulan alınmasını istediği güvenlik önlemleri şöyle sıralanıyor:

"ATM cihazlarına mutlaka alarm ve kamera sistemi takılması, banka şubeleri ve ATM önlerine gelen ve işlem yaptıran kişi ve araçların kamera kayıtlarının yapılarak arşivlenmesi. ATM'lerle ilgili olarak, bankalara düşen alarm ve arıza mesajlarının değerlendirilip güvenlik güçlerine bildirilmesi. ATM'lerdeki elektrik kesintisinde alarm ve kamera sisteminin devre dışı kalmaması için mutlaka güç kaynağı kullanılması. İlgili bankaların ATM'leri kuracakları yerin tespitinde polis ile görüş alışverişinde bulunması. ATM cihazlarının kurulacağı yerlerin tetkikinin iyi yapılarak buraların aydınlatılması ve cihazın tamamının görülebilir şekilde yerleştirilmesi. ATM cihazlarının dışarıdan gelebilecek her türlü fiziki darbelere ve hırsızlık teşebbüslerine karşı güçlendirilmiş madeni alaşımlardan yapılması. ATM'leri madde bağımlısı çocukların kullanmaması, yankesicilik suretiyle hırsızlık olaylarının engellenmesi için cihazların bir kişiden fazla şahsın giremeyeceği büyüklükte dizayn edilmesi. Bankaların halkla ilişkiler birimi tarafından müşterilere dağıtılan kitapçıklarda güvenlikle ilgili uyarıcı bilgilerin bulunması."

Yetkililer, bankaların paraları sigorta kapsamında olduğundan, soygun sonrası paraları sigorta şirketlerinden tahsil ettiğini belirtti
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.141 Saniyede Yüklendi.